Depresija ar ekspresija ?

Trečiadienis, lapkričio 06th, 2013 | Author:

Jau keli mėnesiai galvoju apie žodžio „depresija“  reikšmę.  Dažnai žodis slepia ir būdus veikti bei įveikti. Tad ką mums sufleruoja žodis depresija? Angl. depression, iš žodžio depress anot mano anglų-lietuvių kalbos žodyno reiškia: 1 (pri)slėgti, liūdinti 2 slopinti, silpninti; mažinti. Antonimas anglų kalboje būtų žodis expression kildinamas iš žodžio express verčiamas kaip (iš)reikšti.

Liūdesys, sielvartas, bloga nuotaika yra visiems gerai pažįstami jausmai ar būsenos. Kartais jos praeina greičiau, kartais jose išbūnam ilgiau. Neigiamas krūvis taip pat reikalingas ir kartais šie mažiau malonūs jausmai ir/ar būsenos mums signalizuoja apie atsisakytas svajones, laiko sau trūkumą, mums netinkantį gyvenimo būdą/tempą/aplinką ir t.t. Kaip dainuoja A. Mamontovas „Tu liūdėt nebijok“. Liūdesys nėra blogas, tik kartais jis pradeda traukti kaip pelkė ir žmogus susitingsta. Mano vaizduotė piešia ilgą liniją, kur depresija ir išraiška bei kvailiojimas yra dviejose jos galuose, o mes, mirtingieji žmonės, stengiamės laikytis maždaug vidurio linijos. Bet kartais žingsnis po žingsnio įlendame į liūdesio pasaulį, kuris apaugęs apatijos, valios trūkumo, pykčio ant 

988680_590202851031873_1100746618_n-m-114201savęs ar kitų, neteisybės ir kitų jausmų raizgalyne. Tad kaip galime save tempti į viršų?

Kogero tai būtų neigiamų jausmų išraiška bet kokiu iš būdų, kuris nežalotų mūsų ar kitų žmonių. Pvz. piešti, dainuoti, šokti, rėkti, purtytis ir t.t. Taip išleisti tai iš kūno ir iš sielos.

Depresija yra diagnozė, kuri tampa vis dažnesnė mūsų skubančiame pasaulyje. Ilgėjančios nakties akivaizdoje kviečiu visus pagalvoti, kokie būdai padeda Jums išreikšti savo vidinį pasaulį su visu margumynu jausmų, pergyvenimų ir minčių? Kaip galite rasti tam laiko savo dienotvarkėje? Kaip sekasi laikytis pažadų sau? Ką veikdamas jaučiatės laimingu?

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos